SLAVONSKI BROD- Povjerenstvo za ravnopravnost Grada Slavonskog Broda u suradnji sa Udrugom Brod, grupom za ženska prava i pjesnicima organizator je obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Na Trgu Ivane Brlić Mažuranić članice udruge Brod uz glazbeni nastup Zorana Tomca na akustičnoj gitari i recitacije brodskih pjesnika izvele su performans.- Ovo je jedan od alata da senzibiliziramo javnost i pozovemo da se nasilje prijavljuje. Nasilje je globalni problem i ove godine tema je femicid, dakle zločin koji usmjeren isključivo prema ženama. U posljednjih deset godina od njega je poginulo 300 žena. Počinitelj misli da ima pravo ubiti ženu. Silovanje, seksizam,psihičko, fizičko nasilje, ekonomsko, sve su to oblici nasilja koje žene svakodnevno trpe. - kazala je danas Ana Matanović iz Ženske grupe Brod. U pravno savjetovalište brodske udruge u posljednjih godinu dana javilo se petsto žena, a u samo sklonište smješteno je također oko petsto žena zajedno s djecom.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na političke aktivistice Patriu Minervu i Mariu Teresu Mirabal koje je 1960. godine brutalno ubio tadašnji diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo.
Nasilje prema ženama problematika je kojom se sustavno bave nadležne državne institucije i organizacije civilnog društva koje preventivnim mjerama, edukacijom i senzibilizacijom javnosti pokušavaju smanjivati visoke stope nasilja u društvu te ublažavati traumatične posljedice žrtava nasilja. - Policijska uprava brodsko- posavska u posljednjih deset mjeseci bilježi šest posto manje počinitelja obiteljskog nasilja manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uglavnom počinitelji nasilničkog ponašanja su muškarci. U tri slučaja imamo i maloljetnike počinitelje nasilja. Policija posao radi na temelju zakona i ono što mogu je pozvati sve žene da se s povjerenjem mogu obratiti policiji ali drugim ustanovama, Centru za socijalnu skrb, bolnici, udruzi i da ne smiju šutjeti. Cilj nam i je da ukažemo da nasilje nije obiteljski nego društveni problem svih sredina. -kazala je Irena Held iz ureda Policije.

 

             


Nasilnik po žurnom postupku po prijavi biva odvojen od žrtve kojoj se pruža sva potrebna pomoć.

-Cilj ove akcije je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko.
Jedino uz podršku svih članova društva u osudi i prijavljivanju nasilja možemo očekivati uspješno stvaranje okruženja u kojemu nema mjesta za nasilje i nasilnike. - kazala je danas i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Slavonskog Broda, Jarić.


Statistike govore da u posljednjih godinu dana u Brodsko- posavskoj županiji nije bilo ubojstva žene i vjerojatno je tome doprinijela veća učinkovitost i institucija, od policije, Centra z asocijalnu skrb pa i udruge Brod. - Svaki dan nam se žene obraćaju u pravno savjetovalište i njima se još puno stvari podrazumijeva. Još uvijek imamo ostatke patrijarhata gdje silovanje u braku uopće ne postoji, to se podrazumijeva. Podrazumijeva se da žena i dalje ekonomski ovisi o nasilniku i niz drugih oblika nasilja koje žene uopće ne prepoznaju kao nasilje.- kazala je Matanović i naglasila da je upravo zbog tih žena inicijativa "Spasi me" koju je pokrenula Jelena Veljača učinkovita, jer žene koje izlaze iz skloništa upravo koriste financijska sredstva i potporu za prvih godinu ili dvije njihove ekonomske neovisnosti. 

/sš/

Novosti

Jutro osjetno svježije: Danas sunčanije i toplije nego jučer, temperatura ide do 25°C

Novosti

Ratni vihor odveo je malu, ali vrhunski uvježbanu ekipu na gotovo sva bojišta Hrvatske, "Šimini anđeli pakla" obilježavaju obljetnicu

Novosti

Brodskim maturantima danas potvrdili datum za norijadu, veselje stiže