Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 10.02.2018 17:03

Evo koliko je roditelja osnovnoškolaca lani napisalo prijave protiv učitelja

Kad se roditelji požale na rad učitelja, djeluju dva nadzora – inspekcijski i stručni nadzor za koji je zadužena Agencija za odgoj i obrazovanje.

Evo koliko je roditelja osnovnoškolaca lani napisalo prijave protiv učitelja

 

SLAVONSKI BROD- Praćenje, ocjenjivanje i vrednovanje postignuća učenika, komunikacija s učenicima i roditeljima, stručna i metodička osposobljenost, neostvarivanje nastavnog programa kao i postupanje prema učenicima s teškoćama – glavni su razlozi pritužbi roditelja i učenika na rad nastavnika, profesora i učitelja, javlja vecernji.hr

Dva nadzora nad učiteljima
Inspekcijski, ali i stručni nadzor koji provodi Agencija za odgoj i obrazovanje provode se nad učiteljima i profesorima neovisno o tome jesu li na njihov račun ispisane anonimne ili potpisane prijave. Dapače, one imaju jednaku težinu.

– Nema razlika između anonimnih i potpisanih podnesaka. Neovisno o tome radi li se o potpisanom ili nepotpisanom (anonimnom) podnesku, prosvjetna inspekcija ga razmatra kako bi se procijenila potreba za pokretanjem inspekcijskog postupka po službenoj dužnosti. Vezano uz pritužbe na rad učitelja i nastavnika po kojima je pokrenut inspekcijski postupak, inspekcijski se nadzor obavlja izravnim uvidom u opće i pojedinačne akte, pedagošku i drugu dokumentaciju te po potrebi prema izjavama sudionika – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Koliku anonimne prijave imaju težinu, kazala nam je jedna profesorica zagrebačke osnovne škole (podaci poznati redakciji) koja je zbog lažnih optužbi, koje su joj prouzročile stres, ali i brojne neugodnosti, nekoliko mjeseci provela na bolovanju.

Iza nje je nekoliko desetljeća radnog staža, a nakon što su anonimne prijave zasule školu, opravdavala se svima iako u imeniku još uvijek nije bilo ocjena. Nastava je tek počela, a razred se tek upoznavao s profesoricom pa konkretnih razloga da je se proziva nije bilo. Taj slučaj nije jedini.

Naime, kako su poručili iz Agencije za odgoj i obrazovanje, tijekom prošle godine provedeno je 269 stručno-pedagoških nadzora nad radom učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama, dok je u srednjim školama provedeno 114 nadzora.

pak, anonimnih je prijava, poručuju iz Agencije za odgoj i obrazovanje, i u osnovnim i srednjim školama manje nego onih potpisanih. Naime, od ukupnog broja prijava u osnovnim školama na području cijele Hrvatske anonimnih je zaprimljeno 75, dok je u srednjim školama onih koji su se požalili na rad učitelja ne potpisujući se bilo 27.

– Anonimne prijave u prvom se koraku rješavaju pisanim i usmenim očitovanjima ravnatelja i stručne službe škole. U postupku provedbe stručno-pedagoških nadzora učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji ne trebaju se “braniti” jer se postupkom, osim mogućih propusta, utvrđuje i njihov kvalitetan i uspješan odgojno-obrazovni rad, a viši savjetnici pružaju stručnu pomoć i daju prijedloge za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada – poručili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Najteža kazna zabrana rada
U Ministarstvu obrazovanja poručuju pak da su u samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor ukupno zaprimljena 1592 podneska vezana uz rad osnovnih škola, 989 podnesaka za rad srednjih škola.

Pokaže li pak bilo koji od dva navedena nadzora krivnju učitelja, poništenje ocjena i otklanjanje propusta neke su od blažih mjera koje mu se mogu izreći. Otkaz i zabrana rada najteža su kazna učitelju i profesoru.


foto:ilustracija

Najčitanije
Civil
Volonteri OŠ "Antun Mihanović" na djelu, uvod u zeleni svijet

U okviru projekta Eko eko volonterko.

Volonteri OŠ "Antun Mihanović" na djelu, uvod u zeleni svijet

I ugašeni mobitel je zabranjen na ispitima državne mature

Ako učeniku tijekom ispita zazvoni mobitel, odmah ga se isključuje s polaganje.

I ugašeni mobitel je zabranjen na ispitima državne mature

Učenici Ekonomsko- birothničke škole prezentirali svoje uspjehe i dostignuća

Dan škole započeo s Danom otvorenih vrata i prezentacijama zanimanja i školskih aktivnosti.

Učenici Ekonomsko- birothničke škole prezentirali svoje uspjehe i dostignuća

Učenici četiriju brodskih škola na državnom GLOBE natjecanju u Omišu

OŠ ''Antun Mihanović'', OŠ ''Hugo Badalić'', OŠ ''Đuro Pilar'', Gimnazija ''Matija Mesić''

Učenici četiriju brodskih škola na državnom GLOBE natjecanju u Omišu

Učiteljima uključenim u EU projekte veće plaće

Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju.

Učiteljima uključenim u EU projekte veće plaće

Papir je ipak glavni: Učenje iz knjiga učinkovitije nego s ekrana

Mladi radije biraju učenje iz digitalnih materijala, no ne postižu najbolje rezultate.

Papir je ipak glavni: Učenje iz knjiga učinkovitije nego s ekrana