Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 21.09.2016 11:28

Družiti se s planinarima u planinama je super. Razgibaš si noge, udišeš čist zrak...

Planinarsko društvo Dilj gora iz Slavonsog Broda ugostilo najmlađe članove planinarske skupine „Dumina“ iz Osijeka.

 

SLAVONSKI BROD- Protekli vikend čanovi Planinarskog društva Dilj gora iz Slavonskog Broda ugostili su najmlađe  članove planinarske skupine „Dumina“ , sekcija planinarskog društva „Zanatlija“ iz Osijeka. Lijep vrijeme i fantstično druženje bilo je zagarantirano, a to je rekla i osmogodišnja Mia Bušić. - Družiti se s planinarima u planinama je super. Razgibaš si noge, udišeš čist zrak itd. Možeš se slikati, pjevati i svašta raditi. Katkad je tužno kad netko baci smeće u prirodu. Mislim da bi svatko poželio da ona bude čista i živa. Na kukanje zaboravi! Druži se, pričaj, hodaj i pomozi drugima! Ako se malo ozlijediš nastavi i ne jauči. Budite sretni na cilju, odmorite se pa zapjevajte. Veselite se što ste se družili! Zapamti da u planini uvijek moraš biti hrabar, spreman pomoći i ostaviti samo svoje stope.- 

Subotnji je dan osvanuo u oblačnom izdanju. Nije to ni malo uplašilo najmlađe članove planinarske skupine „Dumina“ jedne od najdražih sekcija planinarskog društva „Zanatlija“ koji su čvrsto odlučili provesti još jedan dan u prirodi. Prognoza za taj dan nije bila obećavajuća, ali je odlučeno riskirati i organizirati izlet za oko 140 osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Tri autobusa napunila su se veselim učenicima koji nisu mogli kriti svoje uzbuđenje. Pod budnim okom njihovih učiteljica: Ksenije Vilić, učiteljice OŠ Franje Krežme i Tihane Pavičić, profesorice II. gimnazije učenici su krenuli u još jednu planinarsku avanturu. U izvedbi i organizaciji izleta sudjelovale su također i Jela Knežević, profesorica I. Gimnazije u Osijeku i Višnja Matić psiholog SOS Dječjeg selaLadimirevci. Izletu su se priključili i neki roditelji koji su željeli zajedno sa svojom djecom doživjeti planinarsku avanturu. Prva (mlađa) grupa je obišla planinarsku stazu od Rastušja preko Šume Striborove do Planinarskog doma “Đuro Pilar”, a druga (srednjoškolska) je ishodala tri do četiri sata dugu stazu Petnja - Pljuskara - Planinarski dom “Đuro Pilar”.
Idilični je događaj započeo 17. rujna u 8.00 sati polaskom autobusa iz Osijeka prema Brodsko-Posavskoj županiji, točnije prema Rastušju, naselju smještenom ispod južnih padina Dilj-gore. Tamo su nas dočekali naši domaćini, članovi planinarskog društva „Dilj gora“ koji su nam poželjeli dobrodošlicu te strpljivo vodili brigu o svim sudionicima izleta. Izlet smo započeli posjetom spomeniku tradicijske kulture u Slavoniji – rodnoj kući hrvatskog književnika i pjesnika, akademika Dragutina Tadijanovića. Ispred pjesnikove rodne kuće u Rastušju, sudionike pohoda pozdravio je pjesnikov praunuk, koji nam je približio pjesnikovu dušu upoznavajući nas s njegovim životom i radom. Kuća je tijekom vremena doživljavala manje izmjene i prilagodbe no u osnovi je ostala ista graničarska kuća koja zorno svjedoči da je brodski kraj umio iznjedriti velikane pisane riječi koji su iz materijalnog siromaštva stvorili bogatstvo duha. Nakon posjeta rodnoj kući krenuli smo u našu hodačku avanturu. Kišica je počela rominjati a mi smo pozdravili Rastušje iza čijih je prozora „dugo u noć, u zimsku bijelu noć“ ostalo sjećanje na najljepšu ljubavnu poeziju te krenuli poljima na kojima su rasla „visoka žuta žita“. Planinarskom stazom protegla se kolona malenih planinara koji su pozorno koračali s rancima na svojim krhkim leđima. Bez obzira na jutarnju kišu dan je bio predivan. Neprocjenjivo je bilo gledati male planinare blatne, ali sretne, kako zajednički prolaze prepreke i napore i kako trče slobodno gore-dolje. Laganim, ali sigurnim korakom preko zelenih polja pa preko potoka, pomalo uzbrdo zašli smo i u „Šumu Striborovu“. Likovi od drveta iz carstva mašte naše književnice Ivane Brlić - Mažuranić, vratile su nas u djetinjstvo. Misli su nam ispunile „priče iz davnine“ koje su nas nekad oduševljavale. Ovdje smo napravili dužu pauzu koja je bila ispunjena zadovoljstvom, srećom i veseljem na dječjim licima. Omiljeni likovi iz bajke unijeli su dodatnu živost u ova vesela dječja srca. Nakon bezbroj ovjekovječenih fotografija s omiljenim likovima krenuli smo dalje dionicom preko Brodskog brda do planinarskog doma „Đuro Pilar“ u kojem je uslijedila prava planinarska veselica. Vatrica naložena, štapovi našiljeni i spremni za pripremu roštilja. Pečenje kobasa i slanine vječni je favorit izleta svakom djetetu i malima i velikima. Dugo se guštalo u pripremljenim delicijama i izležavalo na dekicama. Sunce je pobijedilo oblake te nam cijelo popodne ugodno sjalo. Domaćini su se pobrinuli osigurati i brojne društvene igre. Dječaci su uživali u nogometu, djevojčice su igrale badminton. Bilo je tu i preskakanja užeta, pikada, kuglanja ili jednostavno upijanja sunčevih zraka. Dugo će im ostati u sjećanju ovaj dan. Sklopljeno je mnogo novih prijateljstava. Ishodane su neke nove planinarske i životne staze. Uz grupne igre i zabavu djeca su se družila i osjetila osjećaj zajedništva koji se izgubio u ovim modernim vremenima.
Svi su sudionici izleta u svoje planinarske dnevnike žigom zabilježili još jedan izlet koji će im dugo ostati u sjećanju. Po zadovoljnim i sretnim licima se vidjelo kako su ispunjena očekivanja malenih planinara. Osjećaj zadovoljstva donio im je najveću nagradu - dječji osmijeh, važniji i ljepši od ičega na svijetu. Ovaj dan je bio ispunjen ljubavlju, igrom i radošću. Danas su uživali biti djeca a odrasli su im nastojali uljepšati dan, izmamiti osmijeh i pomoći u nevolji.
Bio je ovo jedan u nizu izleta osječkih školaraca u organizaciji Planinarske skupine „Dumina“ PD „Zanatlija“. Hvala organizatorima koji su se potrudili organizirati jedan takav zahtjevan pohod koji je bio škola i za djecu i za roditelje. Posebnu zahvalu iskazujem našim dragim prijateljima planinarima iz PD „Dilj-gora“ koji su omogućili djeci otkriti radosti istraživanja te koji su nesebično brinuli o malima i velikima do njihovog cilja. Nema ničega ljepšeg, nego kad ti dijete poželi ponovno doći na takav jedan izlet.
Veliki pozdrav do sljedećeg izleta skupine Dumine - Planinarske kestenijade u Petrinji.Pridružite nam se i napravite i Vi nekoliko malih, sitnih, ali dobrih djela za Vaše najmilije. Do tada svim malim i velikim planinarima srdačan pozdrav!

 

 

 

foto: planinarsko društvo Dilj gora 

autor: Valentina Bušić

Najčitanije
Lifestyle
S kombinezonom ne možete pogriješiti, možete ga nositi u svako doba dana

Brza i efikasna rješenja za stylish outfite.

S kombinezonom ne možete pogriješiti, možete ga nositi u svako doba dana

Uklanjanje celulita specijalno dizajniranim drvenim rolerima i u našem gradu, samo u studiju Calliope

Prilika je tu, medioterpijom do savršenog tijela.

Uklanjanje celulita specijalno dizajniranim drvenim rolerima i u našem gradu, samo u studiju Calliope

Možda niste znali, kupnju preko interneta ne štiti Zakon o zaštiti potrošača

Građane također muči netransparentnost cijena u pojedinim internet-trgovinama.

Možda niste znali, kupnju preko interneta ne štiti Zakon o zaštiti potrošača

Upozorenje epidemiologa: Prijete li nam epidemije ospica, rubeole i zaušnjaka

Ugrožen kolektivni imunitet.

Upozorenje epidemiologa: Prijete li nam epidemije ospica, rubeole i zaušnjaka

Uzimaju odjeću petkom i vraćaju je nakon vikenda neopranu, ali nošenu

Užasna iskustva prodavačica s mušterijama koje žele povrat novca.

Uzimaju odjeću petkom i vraćaju je nakon vikenda neopranu, ali nošenu

Evo zašto nikada ne biste trebali preskakati obroke

Najčešća greška koju pravimo je preskakanje obroka, da bi tako unijeli što manje kalorija.

Evo zašto nikada ne biste trebali preskakati obroke