Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 14.02.2018 20:54

Društveni alarm u Hrvatskoj: Postali smo totalno ovisni o mobitelima

Premda se najviše koriste na putu s posla i na posao, ispostavilo se da pametne telefone 33% ispitanika nosi u toalet, 28% u kupaonicu, 49% u kuhinju i 30% u dječju sobu.

Društveni alarm u Hrvatskoj: Postali smo totalno ovisni o mobitelima

 

SLAVONSKI BROD- Je li vaš mobitel prva stvar za kojom posegnete ujutro, a da još niste ni otvorili oči? Je li on zadnja stvar koju dodirnete, koja vas skrolanjem po društvenim mrežama uljuljka u san? Uzimate li ga često u ruke samo kako biste provjerili što ima novo, a potom se 45 minuta kasnije pitate kako je vrijeme tako brzo prošlo?

Ako se prepoznajete u ovim situacijama, da, ovisni ste, ali ne, niste sami, niste čak ni u manjini.

Naime, čak 71 posto Hrvata spava s pametnim telefonom pokraj kreveta, javlja jutarnji.hr pet posto ga drži ispod jastuka, a 98 posto ne izlazi iz kuće bez njega čak ni nakratko, pokazalo je istraživanje koje je u Hrvatskoj i još 11 zemalja provela agencija Ipsos za Huawei. U istom istraživanju, koje je nazvano “Pametni (telefonski) odnosi” pokazalo se da 66 posto ispitanika šalje elektroničku poštu, provjerava poruke i pregledava društvene mreže netom prije odlaska na spavanje, a 53 posto čim se probude.

Čak 32 posto ispitanika iz Hrvatske provjerava pametni telefon po desetak puta u satu, a najčešće ih koriste za pretraživanje informacija, zabavu, društvene mreže, čitanje novosti, navigaciju te kupovinu i plaćanje. Pametne mobitele više koristimo za slanje tekstualnih poruka (94 posto), a manje za telefoniranje (58 posto), a većina ga uz sebe ima više od 13 sati dnevno. Premda se najviše koriste na putu s posla i na posao, ispostavilo se da pametne telefone 33% ispitanika nosi u toalet, 28% u kupaonicu, 49% u kuhinju i 30% u dječju sobu.

Ako ste u stadiju da priznajete toksičnu vezu sa svojim mobitelom, koji vas je počeo gušiti jer vam oduzima previše vremena, vjerojatno se bavite pitanjima kako smanjiti doživljaj s tim malim elektronskim ljubavnikom.

Najveća zamka
Upravo se tim pitanjem bavi nedavno objavljena knjiga “Kako prekinuti vezu sa svojim mobitelom” čija je autorica nagrađivana američka novinarka Catherine Price. No ona ne savjetuje da se jednostavno riješite mobitela i bacite ga u prvu WC školjku. Njezina knjiga zapravo je praktičan plan sa savjetima kako prekinuti, a zatim se opet pomiriti sa svojim pametnim telefonom i izgraditi zdravu vezu jer mobiteli zapravo nisu toliko loši ako se njima znamo umjereno koristiti. S Price se slaže i izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

- Često padnemo u zamku pojednostavljenog tumačenja utjecaja tehnologije u našim životima. Mobiteli sami po sebi nisu ništa loše, kao ni tehnologija, ali svi vidimo kako su sve više prisutni u našim životima. Pogledajte samo koliko ih koristimo na poslu i u privatnom životu, koliko često kroz dan provjeravamo poruke i statuse - ističe Kanižaj. Prisjetite se samo koliko ste puta bili na kavi i istovremeno “visjeli” na mobitelu zanemarujući prijatelje?

Istraživačka platforma Dscout otkrila je da korisnici pametnih telefona, a to smo svi mi, kliknu, dodirnu ili prijeđu prstom po telefonu u prosjeku 2617 puta dnevno. Čini vam se mnogo? Istina je - komunikaciju licem u lice sve više zamjenjujemo onom virtualnom. Čini se da se pretvaramo u digitalne robote. Hoće li buduće generacije znati međusobno razgovarati licem u lice? Hoće li primijetiti ptice, stabla, izlazak sunca i ljude s kojima dijele planet?

Djeca najugroženija
- Nijedna virtualna komunikacija ne može nadomjestiti komunikaciju uživo i možda je to najveći izazov danas jer mnogi u želji da budu povezani s cijelim svijetom ostaju sami, a pogotovo djeca i mladi te umirovljenici. Nerijetko stariji omoguće djeci korištenje pametnih telefona, ali ih pritom ne pouče kako ih koristiti, kako sačuvati privatnost, prepoznati mogućnosti, ali i prijetnje u virtualnom svijetu - smatra Kanižaj.

Da su djeca s mobitelima u rukama najugroženija skupina, slaže se i Daniel Labaš s odsjeka za komunikologiju na Hrvatskim studijima, ali dodaje da su i roditelji ovisni. Više pročitajte OVDJEfoto:ilustracija

Najčitanije
Lifestyle
Saznajte zašto slaninu treba jesti što češće

Slanina je prirodni antidepresiv.

Saznajte zašto slaninu treba jesti što češće

Jeste li primijetili veće cijene banana? Pročitajte zašto su poskupjele

Cijene banana narasle su 46 posto, kilogram se prodaje za 12 do 14 kuna.

Jeste li primijetili veće cijene banana? Pročitajte zašto su poskupjele

Pročitajte: Koja dobna skupina je najzastupljenija među oboljelima od gripe

Inkubacija kod gripe varira od 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već dan prije izbijanja simptoma te od 4 do 5 dana nakon početka bolesti.

Pročitajte: Koja dobna skupina je najzastupljenija među oboljelima od gripe

Građani oprez: Evo koje posuđe se zbog otpuštanja teškog metala kadmija, povlači iz prodaje

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

Građani oprez: Evo koje posuđe se zbog otpuštanja teškog metala kadmija, povlači iz prodaje

Pročitajte kako nas varaju na hrani: “Ulovili” razvodnjeno mlijeko i piletinu zaraženu salmonelom

"Prihvaćamo sve i zato na policama imamo svašta".

Pročitajte kako nas varaju na hrani: “Ulovili” razvodnjeno mlijeko i piletinu zaraženu salmonelom

Pročitajte je li Hrvatsko zdravstvo među najgorima u EU ?

Nova rang lista.

Pročitajte je li Hrvatsko zdravstvo među najgorima u EU ?