Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 12.03.2018 10:52

Do kada treba čuvati račune i od kad počinje teći zastara?

Rokove zastare definira Zakon o obveznim odnosima.

Do kada treba čuvati račune i od kad počinje teći zastara?

 

SLAVONSKI BROD- Lako je Zagrepčanima. Oni većinu komunalija plaćaju jednom uplatnicom pa ih na godinu skupe samo 12, a nama treba pet ili šest puta više mjesta za čuvanje dokaza da smo platili račune.

U šali, ali s puno zbilje, tako je u većem društvu iz Zagreba i okolice komentirao Samoborac tijekom rasprave koliko dugo treba čuvati plaćene račune, piše 24sata.hr Ni stručnjaci za zaštitu prava potrošača nemaju tu jednoznačan odgovor jer se svako malo čuje kako je netko dobio opomenu za račun otprije tri, pet, sedam, a ponekad i više od deset godina. Zato oni najoprezniji tvrde da najmanje deset godina i treba čuvati račune iako su takva dugovanja u apsolutnoj zastari. A to ne znači da se ne može dogoditi da čak i njih treba platiti.

Zastara se ne primjenjuje automatski. Ne može ni sudac zbog nje poništiti dugovanje. Na zastaru se mora pozvati sam dužnik. Bilo bi dobro da pismeno obavijesti vjerovnika o zastari čim dobije opomenu za zastarjeli račun, no to ne znači da na dugovanje može zaboraviti. Pozivanje na zastaru mora prihvatiti sud na kojemu se rješava spor.

Rokove zastare definira Zakon o obveznim odnosima, no protok određenog vremena ne znači i da je zastara nastupila. Tužba prekida zastaru. Nije dovoljno da vjerovnik pismeno ili usmeno pozove dužnika da plati dugovanje. On mora podnijeti tužbu sudu ili drugom nadležnom tijelu. Ako odustane od tužbe ili je sud odbije, smatra se da zastara nije prekinuta.

U poreznim dugovanjima građana prekid zastare nastupa “svakom službenom radnjom poreznog tijela usmjerenom na utvrđivanje ili naplatu poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni, koja je dostavljena na znanje poreznom obvezniku”. I građanin može, ako je preplatio porez, prekinuti zastaru. To omogućuje “svaka radnja poreznog obveznika dostavljena na znanje poreznom tijelu radi ostvarenja prava na povrat poreza naplaćenog bez pravne osnove ili više plaćenog poreza, kamata, troškova ovrhe i kazni”.

Problem može nastati kad ljudi ni ne znaju da je vjerovnik pokrenuo postupak naplate, tj. prekinuo zastaru. Zato je u svakom konkretnom slučaju pokušaja naplate dugovanja kojem je zastarni rok, čini se, prošao dobro obratiti se najbližem savjetovalištu za potrošače koja postoje u Osijeku, Splitu, Puli i Zagrebu, a njihovi su kontakti objavljeni na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva - http://potrosac.mingo.hr/hr/potrosac/clanak.php?id=12348.

 

 


foto:ilustracija

Najčitanije
Magazin
Brođani su se opustili i uživali u pričama vrsnih pripovjedača

U Slavonskom Brodu započeo 3. Hrvatski festival pripovijedanja.

Brođani su se opustili i uživali u pričama vrsnih pripovjedača

Osigurani pregledi za 25.000 branitelja

U proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja u tu je svrhu osigurano 21,3 milijuna kuna.

Osigurani pregledi za 25.000 branitelja

Jeste li i vi primijetili plakate s ovom porukom?

Istraživanja su pokazala da čak 91 posto vozača koristi mobitel u vožnji i time vjerojatnost za nesreću povećava i do 23 puta.

Jeste li i vi primijetili plakate s ovom porukom?

Mladen Švađumović (Žungul)  ponovno kreće na put mira: Biciklom do Lourdesa

Hrvatski vojnik i dragovoljac, i ove godine je odlučio sudjelovati na hodočašću.

Mladen Švađumović (Žungul) ponovno kreće na put mira: Biciklom do Lourdesa

Fantastična nova opcija stiže na sve Androide i iPhone

Opcija je bazirana na umjetnoj inteligenciji.

Fantastična nova opcija stiže na sve Androide i iPhone

"Šimini anđeli pakla dobivali su najteže zadatke, u onom surovom vremenu to su mogli izdržati samo odlučni i hrabri"

27. obljetnica osnutka i promocija knjige „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.- 1996.“

"Šimini anđeli pakla dobivali su najteže zadatke, u onom surovom vremenu to su mogli izdržati samo odlučni i hrabri"