Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 16.01.2018 21:03

HVIDR-a je apsolutno opravdala svoje postojanje, danas svečano u Slavonskom Brodu

25. Veljače 1992. Godine osnovana je HVIDR-a na nivou Hrvatske.

 

SLAVONSKI BROD- 25. Veljače 1992. Godine osnovana je HVIDR-a na nivou Hrvatske, nakon toga uslijedilo je osnivanje gradskih, a onda i županijskih organizacija. Postojala je velika potreba za jednom ovakvom organizacijom jer na inicijativu HVIDR-E doneseni su prvi zakoni o pravima hrvatskih branitelja, ali i riješeni brojni problemi koji su tištili ranjene branitelje.


Udruga HVIDR-e grada Slavonskoga Broda prodajno- humanitarnom izložbom slika započela je jučer trodnevni program obilježavanja 25 godina svoga osnutka i angažiranog rada koji se danas nastavio polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i manifestacijom pod nazivom "Ratni putevi kroz pjesmu i običaje".- Cilj nam je bio na drugačiji način obilježiti ovu veliku obljetnicu.- kazao je u ime domaćina predsjednik brodske HVIDR-e Mato Pudić pozdravljajući sve goste.

U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sve nazočne pozdravio je Ante Deur- HVIDR-a je jedna od glavnih braniteljskih stradalničkih temelja i ima posebnu ulogu. Stradalnici su to u Domovinskom ratu koji su osili temelj svih gardijskih postrojbi i moramo ju vrednovati kao jednu od najbitnjih udruga u Hrvatskoj. Predsjednica od prvoga dana ima posebno poštovanje prema Domovinskom ratu kao i svim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata pa tako i prema HVIDRI. Uvijek moramo težiti koraku više, upravo kao i ljudi u Domovinskom ratu. Moramo raditi na načelima pobjedničke vojske i ljubavi prema domovini. Mladi to moraju znati, a HVIDR-a je svakako jedan od bitnih čimbenika koji će raditi a tome.-

 

         

Nead Križić danas je u Slavoski Brod došao kao izaslanik premija  i ministra branitelja- Čast mi je danas biti u Slavonskom Brodu. Slavonski Brod, županija, hrvatski narod , branitelji sovoga kraja dali su veliki obol u Domovinskom ratu. Razlog je to više za partnerski odnos s udrugama i rad na pronošenju istine o ratu. Dolazim ovamo s posebnim emocijama samim tim što sam u Virovitici obnašao dužnost predsjednika HVIDR-e, s mnogima sam i suborac, a niz je raznih akcija koje smo zajedno s brodskom HVIDR-om i odradili. – kazao je Nenad Križić, pomoćnik ministra branitelja.

 

           

 

Brodska HVIDR-a jedna je od prvih utemeljenih organizacija- HVIDR-a okuplja invalide Domovinskog rata, osnovana kako bi se brinula o pravnoj i socijalnoj zaštiti invalida. 105 gradskih i općinskih udruga 20 županijskih zajednica i grad Zagreb. Ima preko 35 tisuća članova, invalida Domovinskog rata- Danas su članovi HVIDR-e zadovoljni s novim Zakonom, stale su sve prozivke o privilegijama i pravima jer svaki od nas bi to rado zamijenio s onim a koji nas prozivaju. Imamo ministra koji je također kao i svi njegovi pomoćnici i zamjenici, invalid Domovinskog rata. Iz naših redova izabrani su  najbolji koji i skrbe. Svi zajedno doneli smo Zakon i na taj način zaustavili politička prepucavanja oko ratnih stradalnika i ratnih vojnih invalida. Ova 25. Godišnjica govori o HVIDR-i kao najsnažnijoj organizaciji koja brine o svome članstvu i u zajedništvu odrađuje programe i projekte na gradskom i županijskom nivou. – kazao je Josip Đakić, predsjednik HVIDRE.

 

        

 

      
25. obljetnicu HVIDR-e čestitao je i župan Brodsko- posavske županije koji je naglasio odlične odnose s HVIDR-om- Svojim programima pokazuju da znaju upravljati udrugama i da znaju raditi dobro društvu i nakon Domovinskog rata. Njihove zasluge u ratu su nemjerljive ali i u ovo mirnodopsko doba jednako tako.- kazao je župan Danijel Marušić.


Broj članova HVIDR-e govori o tome koliko su Slavonski Brod i županija dali u Domovinskom ratu. – Kao grad sigurno smo najjači u Hrvatskoj. Možemo biti ponosi na sve dečke koji su stvarali Republiku Hrvatsku i koji su čini 3 brigade.- Veseli da se ekipa HVIDR-e dobro organizirala i kroz sve sekcije pokazali su da se ne predaju bez obzira što su ve prošli. Ako oni dobro funkcioniraju onda ni grad ni županija nemaju problema, a mi smo uvijek tu kada treba pomoći.- kazao je gradonačelnik Mirko Duspara.


- Imamo prekrasne prostore u Slavonskom Brodu u kojima se okupljamo i družimo, jer na taj način nismo izolirani i uključeni smo u život zajednice. Ujedno to je način da se odmaknemo od problema koji znaju tištiti branitelje. Sposobni smo voditi udruge i uspjeli smo ostvariti niz zadanih ciljeva. Kako vrijeme odmiče dolaze i novi problemi, ne više psihički ili materijalni ego on zdravstvene naravi na kojima ćemo i dalje morat raditi.- kazao je danas i Stjepan Paun, predsjednik županijske HVIDRE.

Program obilježavanja nastavlja se U četvrtak, 18. siječnja, u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod gdje će biti upriličena promocija knjige "Hrvatska zajednica Herceg Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine", autora Mate Arlovića.

 

 

 

 

/gp/

Najčitanije
Magazin
Brođani vole sevdah, o povijesti sevdalinki slušali su i učili od Damira Imamovića, izvođača i istraživača sevdaha

SevdahLab predavanje u Slavonskim Brodu u organizaciji Savjeta mladih i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (dislocirani studij).

Brođani vole sevdah, o povijesti sevdalinki slušali su i učili od Damira Imamovića, izvođača i istraživača sevdaha

Evo kako aktivirati mogućnost izvanmrežnog pristupa Gmailu

Mogućnost izvanmrežnog pristupa mailovima iz Gmaila najavljena je još prošlog mjeseca, a sada je napokon i dostupna korisnicima.

Evo kako aktivirati mogućnost izvanmrežnog pristupa Gmailu

Razlika u cijeni nikada nije bila veća: Slavonci masovno hrle u BiH po gorivo

Litra Supera 95 u BiH je 1.82 KM, odnosno 6.82 kune.

Razlika u cijeni nikada nije bila veća: Slavonci masovno hrle u BiH po gorivo

Jeste li spremni plaćati pretplatu na Facebook?

Prijašnja istraživanja pokazala su kako korisnici ne bi dobro reagirali na uvođenje pretplate.

Jeste li spremni plaćati pretplatu na Facebook?

Hrvatskim vozačima se sprema noćna mora: Evo koliko bismo uskoro mogli plaćati litru benzina

Kako stvari sada stoje, umjerena poskupljenja mogla bi se nastaviti idućih tjedana i mjeseci.

Hrvatskim vozačima se sprema noćna mora: Evo koliko bismo uskoro mogli plaćati litru benzina

Htjeli vi to ili ne, Facebook vas obilježava kao liberala ili konzervativca

Malo tko zna da vaše ponašanje na društvenoj mreži odaje i vaše političko opredjeljenje.

Htjeli vi to ili ne, Facebook vas obilježava kao liberala ili konzervativca