Sb portal - EBROD.net
OBJAVLJENO: 16.01.2018 21:03

HVIDR-a je apsolutno opravdala svoje postojanje, danas svečano u Slavonskom Brodu

25. Veljače 1992. Godine osnovana je HVIDR-a na nivou Hrvatske.

 

SLAVONSKI BROD- 25. Veljače 1992. Godine osnovana je HVIDR-a na nivou Hrvatske, nakon toga uslijedilo je osnivanje gradskih, a onda i županijskih organizacija. Postojala je velika potreba za jednom ovakvom organizacijom jer na inicijativu HVIDR-E doneseni su prvi zakoni o pravima hrvatskih branitelja, ali i riješeni brojni problemi koji su tištili ranjene branitelje.


Udruga HVIDR-e grada Slavonskoga Broda prodajno- humanitarnom izložbom slika započela je jučer trodnevni program obilježavanja 25 godina svoga osnutka i angažiranog rada koji se danas nastavio polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i manifestacijom pod nazivom "Ratni putevi kroz pjesmu i običaje".- Cilj nam je bio na drugačiji način obilježiti ovu veliku obljetnicu.- kazao je u ime domaćina predsjednik brodske HVIDR-e Mato Pudić pozdravljajući sve goste.

U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sve nazočne pozdravio je Ante Deur- HVIDR-a je jedna od glavnih braniteljskih stradalničkih temelja i ima posebnu ulogu. Stradalnici su to u Domovinskom ratu koji su osili temelj svih gardijskih postrojbi i moramo ju vrednovati kao jednu od najbitnjih udruga u Hrvatskoj. Predsjednica od prvoga dana ima posebno poštovanje prema Domovinskom ratu kao i svim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata pa tako i prema HVIDRI. Uvijek moramo težiti koraku više, upravo kao i ljudi u Domovinskom ratu. Moramo raditi na načelima pobjedničke vojske i ljubavi prema domovini. Mladi to moraju znati, a HVIDR-a je svakako jedan od bitnih čimbenika koji će raditi a tome.-

 

         

Nead Križić danas je u Slavoski Brod došao kao izaslanik premija  i ministra branitelja- Čast mi je danas biti u Slavonskom Brodu. Slavonski Brod, županija, hrvatski narod , branitelji sovoga kraja dali su veliki obol u Domovinskom ratu. Razlog je to više za partnerski odnos s udrugama i rad na pronošenju istine o ratu. Dolazim ovamo s posebnim emocijama samim tim što sam u Virovitici obnašao dužnost predsjednika HVIDR-e, s mnogima sam i suborac, a niz je raznih akcija koje smo zajedno s brodskom HVIDR-om i odradili. – kazao je Nenad Križić, pomoćnik ministra branitelja.

 

           

 

Brodska HVIDR-a jedna je od prvih utemeljenih organizacija- HVIDR-a okuplja invalide Domovinskog rata, osnovana kako bi se brinula o pravnoj i socijalnoj zaštiti invalida. 105 gradskih i općinskih udruga 20 županijskih zajednica i grad Zagreb. Ima preko 35 tisuća članova, invalida Domovinskog rata- Danas su članovi HVIDR-e zadovoljni s novim Zakonom, stale su sve prozivke o privilegijama i pravima jer svaki od nas bi to rado zamijenio s onim a koji nas prozivaju. Imamo ministra koji je također kao i svi njegovi pomoćnici i zamjenici, invalid Domovinskog rata. Iz naših redova izabrani su  najbolji koji i skrbe. Svi zajedno doneli smo Zakon i na taj način zaustavili politička prepucavanja oko ratnih stradalnika i ratnih vojnih invalida. Ova 25. Godišnjica govori o HVIDR-i kao najsnažnijoj organizaciji koja brine o svome članstvu i u zajedništvu odrađuje programe i projekte na gradskom i županijskom nivou. – kazao je Josip Đakić, predsjednik HVIDRE.

 

        

 

      
25. obljetnicu HVIDR-e čestitao je i župan Brodsko- posavske županije koji je naglasio odlične odnose s HVIDR-om- Svojim programima pokazuju da znaju upravljati udrugama i da znaju raditi dobro društvu i nakon Domovinskog rata. Njihove zasluge u ratu su nemjerljive ali i u ovo mirnodopsko doba jednako tako.- kazao je župan Danijel Marušić.


Broj članova HVIDR-e govori o tome koliko su Slavonski Brod i županija dali u Domovinskom ratu. – Kao grad sigurno smo najjači u Hrvatskoj. Možemo biti ponosi na sve dečke koji su stvarali Republiku Hrvatsku i koji su čini 3 brigade.- Veseli da se ekipa HVIDR-e dobro organizirala i kroz sve sekcije pokazali su da se ne predaju bez obzira što su ve prošli. Ako oni dobro funkcioniraju onda ni grad ni županija nemaju problema, a mi smo uvijek tu kada treba pomoći.- kazao je gradonačelnik Mirko Duspara.


- Imamo prekrasne prostore u Slavonskom Brodu u kojima se okupljamo i družimo, jer na taj način nismo izolirani i uključeni smo u život zajednice. Ujedno to je način da se odmaknemo od problema koji znaju tištiti branitelje. Sposobni smo voditi udruge i uspjeli smo ostvariti niz zadanih ciljeva. Kako vrijeme odmiče dolaze i novi problemi, ne više psihički ili materijalni ego on zdravstvene naravi na kojima ćemo i dalje morat raditi.- kazao je danas i Stjepan Paun, predsjednik županijske HVIDRE.

Program obilježavanja nastavlja se U četvrtak, 18. siječnja, u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod gdje će biti upriličena promocija knjige "Hrvatska zajednica Herceg Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine", autora Mate Arlovića.

 

 

 

 

/gp/

Najčitanije
Magazin
Jeste li pripremili auto za najavljene minuse ?

Ako ste se mislili prošvercati ove zime i ne uložiti u auto, dovoljno je da pogledate kroz prozor.

Jeste li pripremili auto za najavljene minuse ?

Nova opasna prijevara: Ako imate Android, ne skidajte ovakve aplikacije!

Na hrvatskom se tržištu pojavila nova vrsta prijevare mobilnim telefonima koje korisnici isprva nisu ni svjesni.

Nova opasna prijevara: Ako imate Android, ne skidajte ovakve aplikacije!

U Slavonskom Brodu Gala večer hrvatskih nacionalnih baletnih ansambala u čast Miji Čorak Slavenskoj

Treća po redu gala večer upotpunila petnaest godina slavljenja plesa.

U Slavonskom Brodu Gala večer hrvatskih nacionalnih baletnih ansambala u čast Miji Čorak Slavenskoj

Dobro se informirajte krećete li na put: Snijeg izazvao brojne zastoje i zatvorio promet

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije.

Dobro se informirajte krećete li na put: Snijeg izazvao brojne zastoje i zatvorio promet

Monika Pleša nakon preseljenja s obitelji potpisala ugovor za jedan od najuspješnijih klubova Njemačke

Perspektivna mlada Brođanka Monika Pleša, kajakašica i bivša članica brodskog kajak kanu kluba Olimpik.

Monika Pleša nakon preseljenja s obitelji potpisala ugovor za jedan od najuspješnijih klubova Njemačke

Hrvat hit na YouTubeu: Njegov kanal je najposjećeniji na svijetu

Najviše pretplatnika ima iz Amerike, a onda iz Indije. Hrvata je 0,9 posto.

Hrvat hit na YouTubeu: Njegov kanal je najposjećeniji na svijetu