SLAVONSKI BROD- U Hrvatskoj je danas u 15 gradova organiziran prosvjed pod nazivom "Pravda za djevojčice". Povod je bio slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu osumnjičenih za silovanje koji su tijekom godine dana djevojčicu od 15 godina ucjenjivali te psihički i fizički maltretirali. U Slavonskom Brodu prosvjed se nije organizirao ali smo danas nakon dolaska članica Ženske grupe Brod iz Dublina gdje su bile na studijskom putovanju tijekom kojeg su posjetile ženske nevladine organizacije, pitali za komentar cijelog slučaja.

- Protekli tjedan Hrvatsku je zgrozio slučaj silovane djevojčice koju su grupa starijih maloljetnika sustavno slilovali, snimali i ucjenjivali godinu dana.Kada razmišljamo o tome uvijek se nadamo, odnosno želimo misliti se diskriminacija, seksizam, silovanja događaju rijetko. U stvarnosti je situacija drugačija. Takvi obrasci ponašanja su prihvaćeni kao uobičajeni, jer je uvriježeno mišljenje kada žena kaže ne, da zapravo misli da. ili da će se sigurno predomisliti ako muškarac bude uporan. Muškarci moraju shvatiti da pitanje ženskih prava nije isključivo pitanje žena. Upravo suprotno,samo promjenom svijesti odnosno jakim zakonskim mjerama možemo doći do postizanja ravnopravnih uloga u društvu. Kada pričamo o društvu podrazumijeva se da društvo čine obitelji. Ali još uvijek teško shvaćamo da smo svaki dan odgovorni za ono što učimo djecu i ono što im svojim primjerom pokazujemo,a onda se deklarativno zgražamo kada u javnost izađe slučaj silovane djevojčice. Osobno nisam sigurna da su muškarci koji su to napravili svjesni težine zla koji su počinili, jer su vjerovatno obrasce takvog ponašanja usvojili iz bližeg okruženja čiji su zapravo produkt. S obzirom da smo se vratile iz Dublina i imale priliku vidjeti ženske nevladine organizacije i njihovu praksu, mogu reci da su puno više napravili po pitanju ljudskih prava. Mišljenje ljudi koji žive u Dublinu a dolaze iz našeg okruženja je općenito da su Irci slični “mentalitetom” Hrvatima. To je samo dokaz više da je sve moguće pa i u Hrvatskoj riješiti se seksizma, nepravde ,nasilja i raznih zloupotreba položaja u društvu.- kazala je Ana Marija Matanović iz Ženske grupe Brod.

 

 

/ip/

Novosti

Jutro osjetno svježije: Danas sunčanije i toplije nego jučer, temperatura ide do 25°C

Novosti

Ratni vihor odveo je malu, ali vrhunski uvježbanu ekipu na gotovo sva bojišta Hrvatske, "Šimini anđeli pakla" obilježavaju obljetnicu

Novosti

Brodskim maturantima danas potvrdili datum za norijadu, veselje stiže